Handla kläder till barn second hand

Att handla kläder second hand är inte längre förknippat med en dålig ekonomi och fattigdom. Sanningen är att till och människor med mycket höga inkomster väljer idag att handla kläder i andra hand, speciellt när det kommer till barnkläder. Orsakerna är många. Allt fler människor vill vara mer miljömedvetna, men det handlar också om att kunna hitta unika kläder till sitt barn som ingen annan (eller få) har.

Runt om i Sverige finns det mängder med olika butiker som du kan vända dig till om du vill handla barnkläder second hand. Utöver butiker så finns det även privatpersoner som säljer barnkläder via annonssajter, men även loppmarknader som du kan använda dig av. Barnkläder är troligtvis det som du kommer hitta mest av, av den enkla anledningen att barn växer ur sina plagg så fruktansvärt snabbt. Ibland kan en tröja eller ett par byxor bara räcka under loppet av 1-2 månader innan det är dags för nya. Detta gäller kanske främst när barnet är väldigt litet och växer som mest, men att växa ur kläder är något man gör upp till tonåren. Det blir många gånger som garderoben kommer behöva bytas ut.

Vilken typ av kläder kan man hitta?

När det kommer till kläder i second hand butiker och loppmarknader så kan du hitta precis vilken typ av plagg som helst. Det betyder att du kommer kunna köpa träningskläder så väl som badkläder, klänningar, byxor, tröjor och skor. Du kommer också att kunna hitta regnkläder så väl som overaller och överdragsbyxor, men också mössor och vantar.

Vad ska man tänka på?

Att handla second hand fungerar inte på samma sätt som att handla nya kläder i butik. För det första så vet du med dig att kläderna har använts förut och det betyder att du måste kolla igenom plaggen för att säkerställa att de är hela och inte har fläckar som aldrig går bort. Detta är något du slipper göra om du handlar i en vanlig butik. När du handlar i andra hand så kommer du inte att ha någon ångerrätt eller bytesrätt. De plagg som du betalar för kan alltså inte lämnas tillbaka om det skulle vara något fel på dem eller om du skulle ångra dig. Att titta igenom kläderna eller skorna är därför extra nödvändigt här.

Handlar du i en second hand butik så är kläderna nästan alltid tvättade innan de hamnar på hyllorna, men för säkerhetsskull bör du alltid se till att tvätta om plaggen igen innan de ska användas. Detta är extra viktigt om du vet med dig att ditt barn har känslig hud eller allergier, men även för den utan så bör kläderna tvättas en extra gång. Även om det inte är fläckar så kan det vara annan smuts som behöver avlägsnas.

Leave a Reply

bookshelf