Märkeskläder för barn – ja eller nej?

Att märkeskläder har stor betydelse för många är ingen nyhet, men på senare år har allt fler föräldrar valt att även köpa märkeskläder åt sina barn. Anledningarna är många och det kan tyckas vara något ganska trivialt, men faktum är att det skett mycket forskning kring ämnet och man har kommit fram till ganska intressanta resultat. I den här artikel ska vi skildra konsekvenserna av att köpa märkeskläder åt våra barn – både de positiva och de negativa!

Fördelar

En självklar fördel med märkeskläder är att de ofta har bra kvalitet, vilket innebär att barnet kan använda kläderna en längre tid och samtidigt ha dem i fint skick. En annan fördel har att göra med vilken miljö barnet vistas i; om barnet går på en skola där flertalet barn bär märkeskläder skulle det kunna kännas tråkigt för ditt barn att inte ha lika fina kläder som klasskamraterna. Tyvärr kan barn vara elaka och mobba varandra just på grund av den här typen av saker. Genom att klä ditt barn i märkeskläder kan du ofta undvika den här typen av problem – såvitt inte alla andra barn bär enkla kläder. Om så är fallet kan barnet istället dra till sig avundsjuka blickar och bli retat just för att ha finare kläder än alla andra. Dessutom är det enkelt att hitta allt från kläder till klockor och armband online på klockimport.com och andra nätbutiker, så det är oerhört enkelt att köpa rätt märkeskläder.

Nackdelar

Märkeskläder är inte alltid ett bra val, eftersom det oftast inte är förrän i tonåren som barn brukar förstå innebörden av designer-kläder och överhuvudtaget bry sig om dem. Köper du därför dyra kläder till barn förstår de oftast inte värdet av plaggen och kan därför enkelt smutsa ner dem eller glömma bort dem medan de leker. Det kan då kännas tråkigt för dig att ha spenderat en extra slant på kläder som snabbt blir förstörda, försvinner, inte uppskattas och som dessutom snart blir för små. Dessutom har märkeskläder mycket att göra med barns värderingar. Barn som är medvetna om att de har dyrare kläder än andra kan känna sig överlägsna och till och med reta de som har färre eller billigare kläder. Det är ytterst viktigt att barn inte ser kläderna de bär som en reflektion av deras värde.

Slutsats

En logisk slutsats man kan dra är att man inte kan generalisera, utan det handlar om individen. Mycket handlar om barnets ålder, miljön och vilken typ av kläder ditt barn trivs i. Visst är det inte fel att försöka ”passa in” och undvika att barnet blir retat, men i slutändan måste vi trots allt lära våra barn att våga vara sig själva och välja de kläder de själva gillar- inte de kläder klasskompisarna gillar!

Leave a Reply

bookshelf