Kläder till barnen är oftast en stor utgiftspost för föräldrarna. Dels växer barnen snabbt ur sina kläder och dels slits barnens byxknän väldigt snabbt. En växande andel föräldrar vänder sig därför till second hand marknaden istället för att köpa nya plagg. Att köpa begagnade kläder till barnen är mer hållbart för både ekonomi och miljön, dessutom tycker mindre barn att redan använda och tvättade kläder är mjukare och skönare än nyinköpta plagg. Extra intressant blir det förstås med second hand när det kommer till kläder som används väldigt sällan, som finkläderna som bara används vid kalas och andra festligare tillfällen. Här gäller det att hitta plagg som både är snygga och praktiska, små barn vill knappast sitta och äta fint vid kalasbordet utan måste få springa och busa utan att oroa sig för att få fläckar på de fina byxorna eller kjolen. Välj material och färger som tål att tvättas och som inte begränsar barnets rörelsefrihet!
Ska små barn ha finkläder?
Men måste vi verkligen köpa nya finkläder som används alldeles för sällan och som snabbt blir urväxta? Även om vi hittar plaggen på second hand så riskerar de ju att bli riktiga dammsamlare i byrålådan. Glöm det! Idag finns faktiskt möjligheten att låna kläder om du inte vill lägga pengar på kläder som används sällan. Startup-bolaget Hyber har lanserat en smart digital delningstjänst där föräldrar kan byta eller dela utvalda barnprodukter, som till exempel finkläder. Det här är ett spännande exempel på hur delningsekonomin bidrar till mer hållbara konsumtionsmönster. Liknande delningstjänster finns också för till exempel bilar och verktyg och kommer troligtvis att öka i popularitet allt eftersom en ny, medveten medelklass försöker bryta sig loss från ett konsumtionssamhälle som visat sig vara destruktivt för både den mentala hälsan, klimatet och plånboken. I det exemplet med barnkläderna finns även andra fördelar – småbarnsföräldrar för möjlighet att variera garderoben beroende på säsong och dessutom frigörs plats i de oftast överfulla barngarderoberna då kläderna inte behöver förvaras när de inte används, för naturligtvis kan du även låna ut kläder precis lika enkelt som du kan låna dem!
Annat att tänka på inför kalaset
När inbjudningskorten är antingen mottagna eller skickade och kläderna är fixade (helst lånade!) så är förstås nästa steg att fundera ut en bra present alternativt att börja planera för själva kalaset. Tänk på att barn ofta är förtjusta i det enkla, det krävs inte tjugo sorters kakor och kalas på lekland för att göra de små lyckliga! Satsa istället på en god tårta och toppa med en riktigt snygg tårtdekoration som pricken över i:et. Ska du istället gå bort på kalas så kolla gärna med föräldrarna vad födelsedagsbarnet önskar sig och behöver, barns intressen kan skifta snabbt och tv-serien som var det viktigaste av allt senast ni sågs för en månad sedan kan redan vara passé. Glöm inte heller att meddela till värden om ni kommer att komma sent eller har förhinder. Det är normal hyfs! Sedan är det bara att ta på de lagom fina festkläderna och låta de förväntansfulla ungarna antingen knacka på eller ringa på hos den som firar!