Skor till de små

Vi behöver alla skor – och vilka skor du ska välja till ditt barn kan vara svårt att genomskåda. Det är viktigt att skon passar till barnets fot, till barnets ålder och utveckling, och så är det ju viktigt att skon passar till årstiden.

När ska ditt barn ha sina första riktiga skor? Och hur är det när barnet börjar klättra mera omkring, använder sig själv mera motoriskt? Och finns det något speciellt omkring vinterstövlar, som du ska vara uppmärksam på?

 

De första skorna

När ditt barn börjar kunna gå omkring, går vid möblerna, går med dig i handen och börjar ta sina första steg, så är det dags för riktiga skor. Det vill säga skor med en fast sula, ofta vattentät, så barnet också kan gå runt utomhus. Det är viktigt att skon är lätt och sulan böjlig, så den följer barnets fot. Skoen skal passe i bredden til barnets fødder. En del barn har mycket breda fötter, andra barn har smalare fødder, och det är viktigt att skon passar bra.

 

Dags att klättra

När barnet börjar leka och springa runt är det fortfarande viktigt att skorna är lätta, så barnet kan få fötterna med sig utan besvär. Det är viktigt att skorna sitter bra på barnets fot, att skon passar både i bredden och på längden. När barnet blir äldre och börjar krypa upp på gungan, övar att balansera på kanter, klättrar upp på rutschbanan osv. och här kan det vara en idé med en sko, som har rågummisula. Rågummisulor ger ofta extra motstånd, och det säkrar att barnet kan stå säkrare när det klättrar.

 

Var uppmärksam på om ditt skolbarn har skorna på hela dagen eller om det finns möjlighet för inneskor i klassen. Det är bra om fötterna (och skorna) kan få luft emellanåt, så barnet har något annat på fötterna i timmarna än på rasterna. Du hittar ett stort urval av barnskor här.

 

Speciella krav till vinterstövlar

Vinterstövlar till barn är ofta gjorda i läder eller i nylon, och många av dem har ett skönt varmt foder, som gör att stöveln passar bra till den svenska vintern. När du väljer vinterstövlar, är det en fördel om sulan kan tas ut, så du kan mäta om stöveln passar.

En stövel i läder tål normalt inte så mycket värme som en stövel gjord av tyg. Det är värt att tänka på, om stöveln t.ex. kan gå i institutionens torkskåp.

Välj stövlar med ett GORE-TEX membran eller annat liknande membran. Det gör stöveln vattentät och andningsbar. Stövlar med TEX-membran hjälper barnet att hålla en stabil temperatur omkring fötterna. Detta är viktigt, eftersom barnet ofta har stövlarna på både i lekparken, när de är med i matbutiken, sitter i bilen eller när de hoppar runt i snö och slask. Det är viktigt att stövlarna kan användas till allt – utan att barnet får det för varmt eller fryser om tårna.

Leave a Reply

bookshelf