Kapitalismen – ett hot mot mänskligheten?

Precis som det är sant att inkomsten är ojämnt fördelad i kapitalistiska ekonomier, är det också lika sant att utbudet av konsumtionsvaror, som är tillgängliga och överkomliga för den genomsnittliga personen, och även för de fattiga, har ökat dramatiskt nästan överallt.

För många människor verkar idéen om antikapitalism löjlig. Trots allt har kapitalistiska företag gett oss fantastiska tekniska innovationer de senaste åren, som till exempel storbildsskärmar på fotbollsmatcher, möjligheten att spela online med bonuskod-se.com på din smartphone och videospel som kopplar samman tusentals spelare runt om i världen. Varje tänkbar konsumentprodukt finns tillgänglig på internet och har ofta snabb hemleverans.

Kapitalismen har genererat massivt i produktivitetsökningar och extravaganta rikedomar för vissa människor i samhället, medan många människor fortfarande kämpar för att ha mat på bordet. Kapitalismen gynnar tillväxten, men på samma gång skapar den enorma skillnader mellan rika och de mindre priviligierade i samhället.

Historisk antikapitalism

Det finns olika typer av antikapitalism. Historiskt sett har socialisterna följt den marxistiska modellen, som går ut på att ta makten från staten och använda den för att kontrollera produktionsmedlen. Detta gav människor mod och hopp om att deras enorma engagemang i kampen mot kapitalismen slutligen kunde lyckas.

Genom att göra detta kunde människor få makten och bli befriade från exploatering av kapitalismen. I huvudsak fanns det två sätt att göra detta på: Revolutionär socialism eller kommunism och demokratisk socialism. Båda sätt har dock hittills misslyckats. Varför revolutionen från 1900-talet aldrig resulterade i en robust, hållbar mänsklig frigörelse är givetvis en het debatterad fråga. Ändå har tanken på en revolutionerande brist med kapitalismen inte helt försvunnit.

Även om den inte längre utgör en sammanhängande strategi för någon betydande politisk kraft, talar den för frustration och ilska att leva i en värld av sådana skarpa ojämlikheter och i ett politiskt system som verkar alltmer odemokratiskt och oförsvarligt.

Kapitalismen är en miljöbov

En av de riktigt negativa bitarna med kapitalismen är att den faktiskt förstör miljön. Det går inte att göra något åt klimatförändringarna, utan massiv social förändring hos oss människor. Lösningen måste alltså komma från oss själva. Personligen kan du försöka komma bort från kapitalismen genom att minimera ditt engagemang i marknadens penningekonomi, men för de flesta är knappast detta ett attraktivt alternativ, särskilt för dem med barn.

Om du är oroad över andras liv, måste du på ett eller annat sätt hantera kapitalistiska strukturer och institutioner och hitta ett hållbart alternativ. Det du kan göra är att delta både i politiska rörelser för att tämja kapitalismen genom offentliga politiska åtgärder och i socioekonomiska projekt, som utplånar kapitalismen genom expansion av frigörande former av ekonomisk verksamhet. En förnyelse är nödvändig för att neutralisera kapitalismens skador och för att utrota kapitalismens dominans. Antikapitalism är möjlig, inte bara som en moralisk inställning till den globala kapitalismens skador och orättvisor, utan som en praktisk inställning till att skapa ett alternativ för mänskligheten.

Olika former av antikapitalism

Med tanke på hur kapitalismen har förstört livet för så många människor, är det lätt att förstå att tanken på att krossa kapitalismen är ett attraktivt beslut. Tanken att kapitalismen kan bli en godartad social ordning där vanliga människor kan leva blomstrande, meningsfulla liv, är i slutändan en illusion, eftersom kapitalismen i sin tur ofta är oföränderlig. Därför tycker många att det enda hoppet är att krossa den, riva murarna och sedan bygga upp ett alternativ.

Ett annat sätt för att minska kapitalismen, är att tämja den. Att helt enkelt istället neutralisera symptomen som kapitalismen bär med sig, än att försöka bli av med de bakomliggande orsakerna.

Det finns även en möjlighet att fly från kapitalismen och denna flykt innebär vanligen att man undviker politiskt engagemang och kollektivt organiserar insatser för att förändra världen. Ett exempel på detta var hippiekulturen på 70-talet. I världen idag är flykt synnerligen den mest individualistiska livsstilsstrategi. Ibland kan antikapitalism även ha mycket lite att göra med kapitalismen, på grund av till exempel religiösa övertygelser som leder till att människor förkastar modernitet och söker tillflykt i isolerade samhällen. Ett exempel på detta är Amish, som anser att den tekniska utvecklingen har gått för långt och istället vill leva som man gjorde förr.

Har kapitalismen fördelar?

Det finns förstås många som är positiva till kapitalism och allt den har gett oss. Med kapitalismen finns till exempel mer val än någonsin. Du kan äta ekologisk mat med låg fetthalt och du vet precis vad du får tack vare innehållet på paketet. Det finns gott om dieter som är lättillgängliga och gym med maskiner av toppklass, oöverträffad i många andra länder. Det finns en större medvetenhet än någonsin.

De flesta av er som läser det här har blivit vuxna i ett utbildningssystem av världsklass och tagit för givet att du kan välja vilken karriär du vill ha. På gymnasiet och universitetet valde du dina favoritämnen och kunde studera dem så mycket du ville, för att sedan välja ett jobb som föll dig i smaken. Det är det som många anser är kapitalismens bästa egenskap: friheten att leva ditt liv så som du vill.

Många kapitalister lever i en värld av möjligheter. De letar ständigt efter möjligheter att vinna, bygga, expandera och skapa. Kapitalismen tror på människor och kapitalisten tror att människor kan fatta sina egna beslut bäst själva. Detta är grunden för den fria marknaden med miljontals människor som gör individuella val. Antikapitalister tycker däremot att människor i allmänhet är oförmögna att göra bra val, så en elit måste ingripa och göra valen åt dem. Kapitalister tycker därför att integritet mot kapitalismen är en tro på den gemensamma människans godhet och intelligens.

I de flesta europeiska länder finns en styrd kapitalism, som till exempel högre inkomstskatt som omfördelas från rika till fattiga. Dessutom finns det strikta regler för alkohol och tobak, som begränsar människors frihet till en viss del. Glöm inte att där kapitalism existerar, finns det oftast missnöje i en eller annan form. Även om det är omöjligt att krossa kapitalismen helt, skulle vi förmodligen må bättre om den reducerades sakta men säkert.

Leave a Reply

bookshelf