Mode för barn blir allt mer ekologiskt

Det blir mer och mer modernt att handla ekologiska kläder, framför allt till barn. Efterfrågan har ökat markant ute på marknaden. De som frågar efter de ekologiska kläderna vill ha god kvalitet ända från hur materialet framställdes till slutprodukt. Det handlar ofta om återvunnet material eller att de råvaror som används vid produktion är odlade giftfritt utan besprutning av en massa giftiga ämnen. Tillverkningsprocessen kan ha stor betydelse om slutprodukten får kallas ekologisk. Färgerna ska vara från växtriket och inga giftiga kemikalier får ingå.

A little boy and his father are looking through a rack of clothes while shopping together. The boy has pulled out a long sleeve shirt to buy.

Det vanligaste är att kläderna framställts från ekologiskt odlad lin eller bomull. Både hampa, bambu och nässlor tillhör de växter som inte behöver besprutas. Kläder som är av återvunnit material räknas också som miljövänliga. Du kan själv välja att köpa kläder gjorda av naturmaterial som tagits fram på ekologiskt vis till dina barn.

Våra barn är värda det bästa, och visst vill vi alla försöka överföra en bra miljö till dem. Så det känns helt rätt i tiden att ekokläder framställs och att det skapats ett mode runt omkring det. Det här är bara början och det kommer att byggas på och bli en allt starkare trend i framtiden.

Varför ska man välja ekologiskt?

Det har visat sig att allt fler blir allergiska av gifter från kläderna. Det är många som kontaktar sjukvården för att de fått hudirritationer, astma, klåda eller eksem. Det kan tyda på att du är överkänslig mot gifterna som är i kläderna. Annan kontaktallergi finns redan i form av nickelallergi, så detsamma kan gälla även med textilfärger eller tvättmedel. De färger som används för att färga syntet kallas för dispersionsfärger och är oftast de värsta. Den färg inom dispersionsfärg som är allra värst är blå. Den har visat sig kunna framkalla blåsor som är rikligt smärtsamma. Så för både miljön och dina barns skull bör du köpa ekologiska kläder i den mån du hittar dem. Fråga efter dem och skapa en efterfrågan så att fler väljer att ta hem kläder med kvalitet.

Leave a Reply

bookshelf