Barnmodet för de allra minsta

Modet för barn liknar efter en viss ålder modet för vuxna, i alla fall när det gäller stil, och jeans och trikåtopp är den kanske vanligaste kombinationen av barnkläder för både pojkar och flickor. För de allra minsta barnen, bebisarna, måste dock kläderna vara helt anpassade efter deras kroppar. Det betyder att plaggen måste vara helt mjuka, ha spännen och öppningar som gör dem lätta att ta av och på, och lämna plats både för barnens rörelser och för blöjan.

Det kanske vanligaste bebisplagget idag är bodyn, som oftast är utformad så att den har långa armar men inga ben. Trots att modet för spädbarn på detta sätt är enformigt, kan bodyns utförande varieras i det oändliga när det gäller färg, mönster, tryck och material. Detta gör att marknaden för kläder även för nyfödda är omfattande och lukrativ.baby-710359_960_720

En särskild kategori kläder, och således ett särskilt mode, som bara används av de allra minsta barnen, är de som bebisar bär när de ligger i barnvagnen. Under sommarmånaderna krävs vanligtvis inga extra eller särskilda kläder för barnvagnen (även om svenska somrar också kan bjuda på kallt väder) men under vintern behöver bebisen extra värme och skydd i form av liggpåsar och extra filtar eller plädar. Liggpåsarna, som helt enkelt är en påse med en öppning för barnets ansikte, är ofta utformade för att matcha vagnen, snarare än de kläder som barnet bär i övrigt. Detta mode följer med andra ord barnvagnsmodet, som också det är föränderligt på samma sätt som klädmodet för barn och vuxna. Idag finns barnvagnar i en uppsjö olika modeller och färger, varför barnvagnen har blivit ytterligare ett sätt för föräldrar att uttrycka sin stil och sin identitet. Du hittar ett stort utbud av barnvagnar, bland annat från märket Bugaboo, på Bigbaby.se.

Det närmaste man kommer liggpåsen när det gäller bebisars vardagskläder är sparkdräkten, som antingen kan vara utformad som en overall med fot, eller som en påse med ärmar. Ben är egentligen inte nödvändiga, eftersom sparkdräkten bärs av barn som är för små för att gå. När barnen blir lite äldre, och börjar krypa och gå, är det vanligt att man istället kombinerar en body med ett par mjuka byxor, som tillåter full rörelsefrihet.

Leave a Reply

bookshelf